Pse njerëzit ndihen të parehatshëm kur dëgjojnë zërin e tyre në një regjistrim?

Shumë ndihen të parehatshëm, të pakëndshëm dhe madje të shqetësuar kur dëgjojnë zërin e tyre në një regjistrim. Sipas shkencës, kjo ka një shpjegim logjik.

Sikleti që ndjen kur dëgjon zërin e tij në një regjistrim audio, për shembull, është ndoshta për shkak të fiziologjisë dhe psikologjisë njerëzore. Para së gjithash, tingulli nga një regjistrim transmetohet në trurin tonë ndryshe nga tingulli që prodhohet kur flasim... Kur një person dëgjon një regjistrim të zërit të tij, tingulli kalon përmes ajrit në veshët e tij, dhe kjo quhet përcjellja e ajrit. Energjia e zërit vibron daullen e veshit dhe kockat e vogla të veshit, të cilat më pas transmetojnë "mesazhin e zërit" në tru.

Megjithatë, kur një person flet, tingulli i zërit të tij arrin në veshin e brendshëm në një mënyrë tjetër. Ndërsa një pjesë e zërit transmetohet përmes ajrit, pjesa më e madhe përcillet nga brenda në kafkë. Kështu, përçueshmëria e brendshme e kockave duket se përforcon frekuencat më të ulëta.

Për shkak të kësaj, njerëzit në përgjithësi e perceptojnë zërin e tyre si më të thellë dhe më të pasur kur flasin. Një zë i regjistruar, për krahasim, mund të tingëllojë më i hollë dhe më i lartë, gjë që shumë njerëzve e konsiderojnë rrëqethëse dhe shqetësuese.

Ekziston një arsye tjetër psikologjike pse një regjistrim i zërit të dikujt mund të jetë shqetësues për një person. Është, disi - një zë vërtet i ri për personin, i cili tregon dhe thekson dallimin midis këndvështrimit subjektiv personal dhe realitetit.

Zëri është një komponent thelbësor i identitetit personal, pikërisht për këtë arsye kjo mospërputhje ndonjëherë është kaq shqetësuese. Kështu, përmes një regjistrimi të zërit të tij, ai person befas kupton se njerëzit e tjerë kanë dëgjuar diçka tjetër gjatë gjithë kohës.

Извор:  0
Објавена на 09.03.2023 22:40:02