Një shtëpi modeste në Brazil e quajtur "Shtëpia e Vitit"

Një ndërtesë modeste prej 66 metrash katrorë nga artisti Kdu dos Anjous është shpallur "Shtëpia e Vitit" në një konkurs prestigjioz nga revista e arkitekturës, Arch-Daily.

Shtëpia ndodhet në favela (një lagje e varfër, zakonisht e varfër) e Anglomerado da Serra, e cila është pjesë e qytetit të Belo Horizonte. Është vepër e kolektivit arkitekturor “Levante”, i cili projekton falas ose me një tarifë minimale për banorët e favelës. Pas kësaj shtëpie, pas konkursit, kishte shumë shtëpi më luksoze nga India, Meksika, Vietnami, Gjermania...

- Jam krenare që shtëpia ime fitoi këtë çmim, sepse shumica e lajmeve për favelat kanë të bëjnë me dhunën dhe ndërtesat e shkatërruara nga rrëshqitjet e dheut. Sot shtëpia ime është në krye të botës. E di që shtëpia ime nuk është më elegantja në botë, por është një “kasolle” e ndërtuar mirë”, bën shaka pronari.

Dos Anjous ka jetuar në shtëpi që nga viti 2020 me dy qen, një mace dhe më shumë se 60 bimë. Puna kushtoi vetëm 150.000 realë (rreth 30.000 euro) dhe investimi u dha në disa mënyra. Shtëpia jo vetëm që fitoi njohje ndërkombëtare, por gjithashtu ndihmoi Dos Anjous të realizonte ëndrrën e tij të fëmijërisë.

Извор:  0
Објавена на 07.03.2023 10:02:12