Сочни и здрави: Зошто праските се иделното овошје за летните денови?

Праските не само една од највкусните летни плодови, туку и извонреден извор на важни хранливи материи кои можат да придонесат за подобрување на вашето здравје. Применете ги во вашата исхрана и уживајте во нивниот вкус, особено во топлите летни денови.

Зошто треба да јадете праски?



Праските се познати по својот сладок и освежителен вкус, а воедно се и богат извор на:

Витамини и минерали: Праските содржат значителни количини на витамин C, кој е познат по својата улога во зајакнувањето на имунолошкиот систем и здравјето на кожата. Исто така, тие се добар извор на витамин A, важен за очите и кожата.

Антиоксиданти: Праските се полни со антиоксиданти како што се флавоноидите и каротеноидите. Овие супстанции помагаат во борба против слободните радикали, што може да помогне во намалувањето на ризикот од хронични болести и воспаленија

Растителни влакна: Праските содржат растителни влакна кои помагаат во подобрување на дигестивниот систем, регулирање на нивото на шеќер во крвта и здравата телесна тежина

Минерали: Плодот е исто така добар извор на калиум, што помага во регулирање на крвниот притисок и одржување на здравјето на срцето

Како да ги користите праските во кујната?

Праските може да се користат во различни рецепти, од десерти до салати. Еве еден освежителен летен рецепт кој ќе ви се допадне:

Егзотична салата со праски и моцарела

Потребни состојки:

3 свежи праски, исечени на парчиња

200 г моцарела, исечена на коцки

100 г свеж рузмарин

50 г ореви, пржени

2 лажици маслиново масло

1 лажица балсамико оцет

Сол и бибер по вкус

Начин на подготовка:

Во голема чинија, комбинирајте ги исечените праски и моцарелата

Додадете пржени ореви и свеж рузмарин

Во мала чинија, измешајте го маслиновото масло и балсамико оцетот, па прелијте преку салатата

Измешајте ги сите состојки, па зачинете со сол и бибер по вкус

Оставете ја салатата да отстои неколку минути пред сервирање, така што сите вкусови ќе се соединат

Оваа салата е одличен избор за летните денови, праските додаваат сладост, додека моцарелата и оревите ги комплетираат текстурата и вкусот.

Извор:  ИДИВИДИ
Објавена на 30.07.2024 13:13:43