Футурама

Meta и Google обвинети за ограничување на информациите за репродуктивното здравје

Технолошките гиганти Meta и Google се обвинети во извештајот на две меѓународни невладини организации за задржување информации за абортусот и грижата за репродуктивното здравје низ Африка, Латинска Америка и Азија.

Во извештајот на меѓународната организација МСИ Репродуктивни избори и Центарот за борба против дигитална омраза се наведува дека платформите го ограничуваат рекламирањето на локалните центри за абортус, ги бришат објавите за контрацепција и не успеваат да ги спречат дезинформациите на социјалните мрежи.

МСИ, која обезбедува услуги за абортус и контрацепција во 37 земји, соопшти дека Мета ги одбила или избришала своите реклами со информации за сексуално здравје, вклучително и совети за рак, пишува Гардијан.

Фразите како што се „опции за бременост“ се означени како прекршување на упатствата за заедницата на Google, тврди огранокот на МСИ во Гана.

Тимот на МСИ во Виетнам соопшти дека рекламите што промовираат информации за спиралата и другите контрацептивни методи се отстранети од Facebook.

Глобалниот маркетинг менаџер во МСИ Витни Чиногвења рече дека многу жени во Африка добиваат информации за репродуктивното здравје на Фејсбук и дека организацијата има потешкотии да им обезбеди веродостојни информации.

„Покриваме сè, од менопауза до менструација, но откриваме дека целата наша содржина е цензурирана“, рече Чиногвења, додавајќи дека Meta не прави доволно за да се бори против дезинформациите за абортусот.

Таа рече дека Meta ја гледа содржината за репродуктивно здравје преку „американски објектив“, применувајќи ги социјално конзервативните американски вредности на објави во земји со прогресивна политика како Јужна Африка, каде што абортусот на барање е легален во првите 20 недели од бременоста.

Извор:  МИА
Објавена на 28.03.2024 13:48:28