Хранењето на вашето тело со одредена храна може да помогне да го одржите вашиот имунолошки систем силен.
Ако барате начини да спречите настинки, грип и други инфекции, вашиот прв чекор треба да биде посета на најблискиот пазар или продавница. Планирајте ги вашите оброци да ги вклучите овие моќни засилувачи на имунолошкиот систем.
1.Брокула
Брокулата е богата со витамини и минерали. Преполна со витамини А, Ц и Е, како и влакна и многу други антиоксиданси, брокулата е еден од најздравите зеленчуци што можете да ги ставите во вашата чинија.
Клучот за да се задржи неговата моќ недопрена е да се готви што е можно помалку - или уште подобро, да се консумира свеж. Истражувањата покажуваат дека готвењето на пареа и во микробранова се најдобри начини да се задржат повеќе хранливи материи во храната.
2.Лук
Лукот додава вкус на храната и долго време се користи за медицински цели, особено во борбата со инфекции.
Истиот може да го забави губењето на еластичноста на артериите, а луѓето може да го користат и за лекување на висок крвен притисок.
Својствата на лукот за зајакнување на имунитетот доаѓаат од големата концентрација на соединенија како што е алицинот.
3.Ѓумбир
Ѓумбирот е уште една состојка која многумина ја користат откако ќе се разболат. Помага во намалување на воспалението, болката во грлото и воспалителните болести. Може да помогне и при гадење.
Ѓумбирот, исто така, може да ја намали хроничната болка, па дури и да поседува својства за намалување на холестеролот.
4.Спанаќ
Спанаќот е богат со витамин Ц - тој е исто така преполн со бројни антиоксиданси и бета-каротин, кои може да ја зголемат способноста за борба против инфекции на нашиот имунолошки систем.
Слично на брокулата, спанаќот е најздрав кога се готви што е можно помалку за да ги задржи своите хранливи материи. Лесното готвење ја олеснува апсорпцијата на витаминот А и овозможува ослободување на другите хранливи материи од оксалната киселина.
5.Киви
Кивите се богат извор на есенцијални хранливи материи, вклучувајќи фолати, калиум, витамин К и витамин Ц.
Витаминот Ц ги зајакнува белите крвни зрнца за да се борат против инфекциите, додека другите хранливи материи од кивито му овозможуваат на остатокот од телото да функционира правилно.
6.Зелен чај
И зелениот и црниот чај се преполни со флавоноиди, еден вид антиоксиданс. Она каде што зелениот чај навистина се истакнува е во неговите нивоа на епигалокатехин галат (EGCG), уште еден моќен антиоксиданс.
Истражувањата сугерираат дека EGCG може да има антивирусни својства кои го поддржуваат имунолошкиот систем. Процесот на ферментација низ кој поминува црниот чај уништува многу од EGCG. Зелениот чај, пак, не се ферментира, па затоа EGCG е зачуван.