Футурама

Кинеските научници создадоа безжичен полнач што може безбедно да остане во човечкото тело

Кинеските научници создадоа биоразградлив, безжичен уред за примање и складирање енергија што може да напојува биоелектронски импланти – како на пример целосно биоразградливи системи за испорака на лекови.Вградливите биоелектронски системи, како што се сензорите за следење и имплантите за испорака на лекови, се минимално инвазивни, сигурни начини за прецизно следење и лекување на пациентите.

Сепак, според истражувањето објавено во списанието Science Advances, предводено од истражувачи од Универзитетот Ланжу, развојот на модули за напојување и управување со овие уреди заостанува зад создавањето на биокомпатибилни и биоразградливи сензори и единици на кола.

Иако постојат биоразградливи единици за напојување, тие често може да се користат само еднаш и немаат доволно производство на енергија за биомедицински апликации.

Во меѓувреме, единиците за напојување поврзани со трансдермални полначи може да предизвикаат воспаление, а оние што се напојуваат со батерии што не се полнат можеби ќе треба хируршки да се заменат, што може да предизвика компликации.

За да се реши овој проблем, истражувачите предложија безжичен имплантиран систем на енергија со мек и флексибилен дизајн, кој му овозможува да се прилагоди на обликот на ткивото и органите.

Безжичниот уред за напојување се состои од магнезиумски калем, кој го полни уредот кога надворешен калем се става на врвот на кожата над имплантот.

Моќта што ја добива магнезиумскиот калем поминува низ коло пред да влезе во модул за складирање енергија составен од хибридни суперкондензатори на цинк-јони. Суперкондензаторите ја складираат енергијата како електрична енергија, во споредба со батериите кои ја складираат како хемиска енергија.

Прототипот на енергетскиот систем - содржан во флексибилен, биоразградлив имплант сличен на чип - интегрира собирање енергија и складирање енергија во еден уред. Целиот уред е инкапсулиран во полимер и восок, кои се виткаат според структурата на ткивото во кој е сместен.

Тестовите на уредот кај стаорци покажаа дека чипот може ефикасно да работи и до 10 дена, а потоа целосно да се разгради во рок од два месеци. Времетраењето на уредот може да се промени со менување на дебелината и слојот за капсулирање.

Извор:  ИДИВИДИ
Објавена на 20.11.2023 12:35:51