5 едноставни активности за одржување на формата

Ако немате време за фитнес или вежбање во група, обрнете внимание на секојдневните активности кои можете да ги искористите за одржување на формата. Економични се, едноставни и можете да ги изведувате кога сакате, а при тоа не треба да планирате никакви термини.

Некои од нив како пешачење или качувањето на скали ги правиме секој ден, па треба само да им посветиме малку внимание како би ја добиле максимална корист од нив. Ние ви носиме шест забавни активности кои ја одржуваат формата.

1.ПешачењеЗа одење не постои лекција, лесно е и секојдневно изодуваме неколку метри. Ако во своето одење секој ден додадете малку интензитет и по некоја нагорнина можете да изгубите и до 300 калории и да ги стопите мастите во задникот.

2.Трчање

Со трчање се губат околу 475 калории во 45 минути. Трчањето го намалува стресот и тоа е одлично за издувен вентил. При трчањето се активираат сите мускули на задникот и грбот, а тоа е и наједноставно и најекономично, па поради тоа ако сте љубители на природата, облечете се убаво, истегнете се и тргнете.

3.Планинарење

Планинарењето е една од оние забавни активности кои ги топат калориите. Просечно со планинарење се согоруваат 400 калории во еден час, се чистат белите дробови од свежиот воздух и времето поминато на планина. Одењето по нагорница исто така ги вежба и мускулите на задникот, така да планинарењето е одлична активност за одржување на формата.

4.Возење велосипед

Возењето велосипед е одлично за сите мускули во колковите, бутовите, стомакот и задникот, а во просек за 5 минути возење велосипед се согоруваат еднакво број на калории колку би изгубиле за пола час вежбање. Велосипедизмот исто така е одличен за работата на срцето и крвотокот.

5.Качување по скали

Потрудете се секогаш да ги изберете скалите отколку лифтот, тие се одлични за кондиција и зацврстување на мускулите на бедрото. Пробајте прескокнувајте една и качувајте по две скали или трчајте горе доле.

Извор:  ИДИВИДИ
Објавена на 20.11.2023 11:41:40