Футурама

Мозочни импланти му помогнаа на парализиран човек повторно да прооди по 12 години

Парализиран човек прооде за прв пат по 12 години - користејќи ја моќта на своите мисли.

Герт-Јан Оскам (40) од Холандија доживеал катастрофална несреќа со велосипед додека работел во Кина во 2011 година, по што останал парализиран. Сега, пионерскиот електронски имплант му овозможи уште еднаш да ја врати контролата над нозете.

Благодарение на истиот Герт-Јан може да стои, да оди, па дури и се качува по скали.

Грегоар Кортин, невронаучник од École Polytechnique Fédérale de Lozanne (EPFL), кој работеше на студијата, ја опиша оваа технологија како „дигитално повторно раѓање“ на 'рбетниот мозок.

Повредите на 'рбетниот мозок може да ја прекинат комуникацијата помеѓу мозокот и регионот на' рбетниот мозок што го контролира одењето, што доведува до парализа. Претходните студии се обидоа да го вратат движењето кај луѓето со овој тип на парализа преку електрично стимулирање на областите на 'рбетниот мозок. Сепак, ова налага носење сензори за движење, а пациентите покажаа ограничена подвижност на различни задачи и терени.

Наместо тоа, тимот на EPFL излезе со нов пристап, користејќи електронски импланти за да развие „безжичен дигитален мост“ помеѓу мозокот и 'рбетниот мозок.

Еден имплант се става во мозокот на пациентот, над регионот одговорен за движењата на нозете, додека вториот се поставува на пределот на 'рбетниот мозок кој го контролира движењето на нозете.

-Овие уреди ги декодираат електричните сигнали генерирани од мозокот кога размислуваме за одење. Мозочните сигнали потоа се претвораат во секвенци на електрична стимулација на 'рбетниот мозок. За возврат, ова ги активира мускулите на нозете за да го постигне саканото движење, вели професорката Џоселин Блох, автор на студијата.

Најдобро од сè е што системот работи безжично, овозможувајќи му на пациентот да се движи самостојно.

Извор:  ИДИВИДИ
Објавена на 25.05.2023 16:36:26