Футурама

Помогнете им на научниците да откријат нови астероиди

Астрономите од Универзитетот во Аризона бараат помош од јавноста да набљудуваат илјадници слики од ноќното небо за да бараат неоткриени астероиди, од кои некои имаат потенцијал да се судрат со Земјата.Истражувачите кои го спроведуваат Catalina Sky Survey, проект кој е дел од потрагата на НАСА за објекти блиску до Земјата, започнаа онлајн потрага која му овозможува на секој, вклучително и на оние без искуство, да ги истражува телескопските снимки од небото за да забележи неоткриени астероиди.

Повеќето астероиди се наоѓаат во појасот помеѓу Марс и Јупитер и можат да бидат со големина од камчиња до неколку километри во дијаметар. Но, гравитационите интеракции можат да ги исфрлат од астероидниот појас во орбити кои можат да ја преминат орбитата на Земјата, што претставува потенцијално сериозна закана доколку ја погодат нашата планета. Некои астрономи сугерираат дека токму таков астероид ги збришал диносаурусите пред милиони години.

За среќа, големите убијци од астероиди се прилично ретки и релативно лесно се забележуваат на големи растојанија. Малите примероци се оние кои треба да се следат, бидејќи потешко се забележуваат, а сепак може да предизвикаат штета.

Проектот има за цел да регрутира што повеќе луѓе за да ги погледнат означените слики со потенцијални објекти и да одлучат дали изгледаат како астероиди. Откако доволен број граѓани-астрономи ќе го означат објектот како релевантен, тој ќе биде повнимателно испитуван од експерти за да се одреди неговата големина и дали некогаш ќе се судри со Земјата.

Преку Zooniverse, волонтерите добиваат пристап до групи од четири слики за да утврдат дали тој објект е астероид или лажна закана.

До сега идентификувани се повеќе од 30.000 астероиди блиску до Земјата, а околу 1.400 се надгледуваат бидејќи имаат одреден (обично мал) иден ризик за удар во Земјата. Речиси половина од овие астероиди се откриени од тимот на Catalina Sky Survey.

Извор:  ИДИВИДИ
Објавена на 22.05.2023 16:30:30