Омнибус

Погледнете го Титаник како никогаш досега

Повеќе од еден век откако потона, првите снимки во целосна големина на Титаник го прикажуваат историскиот бродолом со неверојатни детали.Експертите направија илјадници дигитални слики за да создадат неверојатна 3Д реконструкција на потонатиот брод, кој сега се наоѓа на 350 наутички милји од брегот на Њуфаундленд, Канада.

Сликите, објавени од Би-Би-Си, ги откриваат остатоците подетално од кога било досега, вклучително и сталактити од 'рѓа на лакот на бродот, серискиот број на пропелерот и дупката на местото каде што некогаш стоеле големите скали.

Тие го прикажуваат Титаник речиси како да е изваден од водата, иако тоа најверојатно никогаш нема да се случи бидејќи бродот е толку кревок што би се распаднал при најмало движење.

Експертите се надеваат дека студиите на скеновите би можеле да откријат повеќе за мистериите околу она што се случило кобната ноќ во април 1912 година, како и точната механика за тоа како удрил во морското дно.

Извор:  ИДИВИДИ
Објавена на 19.05.2023 16:57:23