Teleskopi Euklidi gati për t'u dërguar në hapësirë

Teleskopi hapësinor Euklid i Agjencisë Evropiane të Hapësirës (ESA) është ende në një dhomë sterile në Kanë të Francës, kështu që sipas parashikimit, pas disa muajsh do të shkojë në hapësirë, në mënyrë që të përpiqet të hedhë dritë mbi dy të mëdhenjtë. misteret - materia e errët dhe energjia e errët. .

Ata dy elementë teorikë dhe të padukshëm përbëjnë 95 për qind të universit, supozon shkenca, por pothuajse asgjë nuk dihet për natyrën e tyre të saktë. Udhëheqësi i misionit Giuseppe Racha e përshkruan mungesën e njohurive për këtë si një "telash kozmik". Lënda e errët besohet se shpjegon pse, ndër të tjera, galaktikat nuk shpërndahen në grupe yjesh...

Sa i përket energjisë së errët - njohuritë shkencore të së ardhmes janë të nevojshme për të shpjeguar zgjerimin e përshpejtuar të universit.

Në një përpjekje për të "hequr velin" nga këto mistere, misioni ESA do të krijojë një hartë tredimensionale të universit, e cila do të përfshijë dy miliardë galaktika. Por vetëm një e treta e saj është e dukshme për njerëzit. Shkencëtarët thonë se dimensioni i tretë i hartës do të jetë koha. Në një farë mënyre, “Euklidi” do të zhytet në të kaluarën e largët të universit, e cila u krijua 13.8 miliardë vjet më parë.

Извор:  0
Објавена на 10.03.2023 12:22:34