Омнибус

Куче поминало 40 километри во потрага по својот покоен сопственик

Куче во Кина минало речиси 40 километри до својот прв дом и во потрага по поранешниот покоен сопственик.

Бројни корисници на интернет-просторот го споредија верното милениче со кучето Хачико од истоимниот јапонски филм, кое девет години го чека својот сопственик на истото место.

Имено, сопственикот на осумгодишното куче „Големиот Жолтко“ починал, па син му го однел животното дома – далеку од дотогашното живеалиште. Кусо потоа, нивна познаничка го снимила кучето вратено во старото село.

– Можеби тоа не разбира што значи смртта и зошто личноста која најмногу го сакаше веќе не е тука… Не очекував дека приказната за „Жолтко“ ќе стане интернет-хит. Случајно го снимив на видео бидејќи сакам кучиња, вели пријателката.

Синот на сопственикот одлучил кучето да остане во селото. Kучето сега талка по улиците барајќи го својот сопственик и чека со часови пред неговата куќа надевајќи се дека ќе се појави.

Извор:  МИА
Објавена на 09.05.2022 15:08:38