Dzijan Emin & The Magical Orchestra – концертна промоција

Концертна промоција на првенчето на ZJM Records, новиот албум на матичниот диригент на ЗЏМ Биг Бенд, оркестратор, композитор и мулти-инструменталист, маестро Џијан Емин.Магичниот оркестар кој ќе изведе авторски композиции на Џијан Емин, е составен од членови на ЗЏМ Биг Бенд Оркестарот и гудачи од Македонската Филхармонија.

Џијан Емин е еден од водечките современи музичари во Македонија и регионот, кој се здобива со голема репутација низ целиот свет поради соработката со светски познати музичари како Дерик Меј, Хуан Аткинс, Џеф Милс, Франческо Тристано, но и уметници - добитници на Оскар и Греми како А.Р. Рахман, Френк Лондон, Малком Брн, Вилијам Паркер, Боб Стјуарт, Франческо Беарзати, Лука Акино, Џанлука Петрела, Питер Херберт, Дамо Сузуки, „Ер“, Глорија Естефан, Рико Волшебникот (Даф Панк).

Тој е сеопфатен музичар со големо музичко искуство и долгогодишна кариера - од главен хорнист во Македонската филхармонија, до вешт изведувач на импровизирана музика или џез (на еден од многуте инструменти што ги совладал); од диригирање на меѓународни оркестри до компонирање и аранжирање партитури за филм и театар, до свирење гитара или тастатури со рок групи, до продуцирање албуми, а се јавува и како уметнички директор на фестивали, секогаш додавајќи скапоцен оригинален глас и неспоредлива музикалност во неговата изведба.

ЗЏМ преку издавачката куќа ЗЈМ Records продолжува да се залага за афирмација на џез музичарите од земјава и регионот, заедно работејќи на подобрување на целокупната џез култура кај нас, збогатувајќи ја нашата културна сцена со нови квалитетни музички изданија.

Dzijan Emin & The Magical Orchestra – сабота, 20 ноември, со почеток во 20 ч.

Локација: Филхармонија

Карти на: https://filharmonija.mk/.../dzijan-emin-the-magikal.../ https://mktickets.mk/event/demo/

Извор:  МИА
Објавена на 16.11.2021 12:15:24