Омнибус

Слика на Бенкси се очекува да се продаде за неколку милиони фунти

Делумно оштетено платно со едно од најпознатите дела на британскиот „скриен уметник“ Бенкси, се очекува денеска на аукција да се продаде за милиони.Делото – сега наречено „Љубовта е вo ѓубре“, ќе биде понудено во аукциската куќа „Сотби“ во Лондон.

Проценетата продажна цена на сликата, порано нарекувана и „Девојчето со балон“, е четири – шест милиони британски фунти.

Првото платно се продаде за речиси 1,1 милиона фунти на истото место во октомври 2018 година. И делумно искинатото платно прикажува мало дете кое се протега кон црвениот балон во облик на срце. Оригиналот, што првпат се појави на ѕид во Источен Лондон, повеќепати се копираше на платно, интернет, а и во реклами на познати светски брендови. Британскиот печат го нарече едно од најзначајните уметнички дела од почетокот на 21 век.

Алекс Бранчик, претседател на одделот за современа уметност во „Сотби“, смета дека трикот на Бенкси е во тоа што „не го уништил уметничкото дело со тоа што го скинал, туку го создал такво“, овојпат.

Во меѓувреме, во март, делото во чест на негувателите на болни од коронавирус донесе на аукција рекордни 14,4 милиони фунти, коишто ѝ беа донирани на државната Национална здравствена служба.

Извор:  МИА
Објавена на 14.10.2021 09:44:59