Омнибус

Пештера во САД продадена на аукција за два милиона долари

Познатата „Пештера на цртежи“ во Сент Луис, САД, украсена со илјадници години стари карпести слики на ѕидовите, е продадена на аукција.Од 1953 година, пештерата и околината се во сопственост на семејство од Сент Луис, кое ги користеше како ловиште. Купувачот, кој претпочита да остане анонимен, ја купил пештерата и околното земјиште за 2,2 милиони долари. За домородниот народ Ниуконска, ова е свето место.

Антропологот Керол Дијаз-Гранадез, инаку познавач на ова место, така се противеше на аукцијата.

– Продажбата на ова место свето за Домородните Американци испраќа погрешна порака. Тоа е како да ја продавате Сикстинската капела на аукција, вели истражувачот.

Претставниците на племето, кои дознаа за продажбата, лани се обидоа да ја купат пештерата директно од сопствениците, но за жал понудија мала сума.

Извор:  МИА
Објавена на 20.09.2021 13:04:13