Омнибус

Најпознатите споменици и нивните двојници ширум светот

Велат – секој има свој двојник некаде во светот. Ова целосно се однесува на најпознатите споменици во Франција, Грција, Шпанијa…

Статуите Моаи на Велигденскиот Остров и  во Јапонија

View this post on Instagram

A post shared by Sendai Motions (@sendai_motions)


Мистериозните статуи Моаи на Велигденскиот остров (Чиле) ја имаат својата копија во јапонската префектура Мијаѕаки, во тематскиот парк „Сунмесе Ничинан“. Во знак на благодарност за помошта добиена од јапонската Влада за поправка на оригиналите, Чиле им дозволи на Азијците да ги пресоздадат овие извонредни камени ликови високи пет метри, коишто стојат на брегот на океанот. Велат, тие имаат моќ да донесат среќа, добро здравје, деловен успех…

Статуата на слободата во Њујорк и Париз

Познато е дека Статуата на слободата во 1896 година била подарок од Франција за Њујорк и САД. Нејзиниот дизајн е проект на Густав Ајфел, кој наскоро потоа ќе ја изгради и Ајфеловата кула во Париз. Само три години подоцна, париската заедница во Америка, во чест на стогодишнината од Француската револуција, му даруваше скоро иста таква статуа на главниот град на Франција. Таа е помала од првата и е поставена на остров во реката Сена.

Бранденбуршката порта во Берлин и во МадридБранденбуршката порта е симбол на главниот град на Германија, Берлин. Структура висока 26 метри, широка 65 метри, долга 11 метри е пресоздадена во паркот Европа во шпанската престолнина Мадрид, од страна на Торехон де Ардоз. Освен неа, во оваа голема културно-забавна зелена површина, има 18 европски споменици што може да се посетат за еден ден, без човек да го напушти Мадрид. Покрај делче од Берлинскиот ѕид, тука може да се видат и копии на Белемската кула, Атомиумот во Брисел и Лондонскиот мост.

Халштат од Австриските Алпи и во Кина

Опкружен со алпски пејзаж, со планини високи над 3.000 метри, Халштат е едно од најубавите села во светот – со архитектура како разгледница. А, тука е и најстариот рудник за сол во светот. УНЕСКО го вклучува заедно со неговата околина во Светското културно наследство. Кинезите, познати како мајстори на уметноста на имитацијата, имаат свој Халштат во градот Лојанг.

Ајфеловата кула во Париз и во Лас ВегасВо Прага, во Токио, во Сиднеј, во кинескиот град Шенжен и на уште многу други локации се дистрибуираат до 30 примероци од најпознатата кула во светот. Една од најпознатите е, без сомнение, онаа надвор од хотелот и казиното во Париз во Лас Вегас, висока 165 метри. Реплика половина од големината на оригиналната железна конструкција што Ајфел ја дизајнирал за француската престолнина, можеби најпрепознатливиот споменик некогаш изграден по повод Светскиот саем во 1889 година.

Пуерта дел Сол во Мадрид и во Јапонија

Јапонците ја сакаат Шпанија до таа мера што дури создале тематски парк посветен исклучиво на оваа земја на спротивниот крај од Земјината топка. Се вика „Шпанско село Шима“ и на мал простор ги собира сите најпретставителни места во Шпанија, како на пр., на „Километарот 0“ во Мадрид, замокот Хавиер, Пуерта дел Камброн или забавниот парк инспириран од Монтсерат.

Партенон во Атина и во Нешвил

Акрополот, безвременскиот симбол на Древна Атина, има своја копија во градот симбол на американската кантри-култура – Нешвил, Тенеси, САД.

Извор:  МИА
Објавена на 22.04.2021 15:22:55