Храна и пијалаци за кои не секој знае дека содржат кофеин

Многумина за да се „освестат“, посегнуваат по различни видови на кафе, чај  или енергетски пијалак за да ја внесат посакуваната доза кофеин. Меѓутоа, разни видови на храна и пијалаци содржат кофеин во разни количини, а малкумина тоа го знаат. Такви се:

1) Темно чоколадоВо 30гр. темно чоколадо има 12 милиграми кофеин – што значи дека цела табла има околу 70 милиграми.

2) Чоколадно млеко

Една шолја чоколадно млеко има 2.5 милиграми кофеин

3) Какао

Една голема лажица какао содржи 12.4 милиграми кофеин, што е количина слична на онаа во шолја кафе.

4) Сладолед со вкус на кафе

Само 115гр. сладолед со вкус на кафе (во зависност од производителот) може да содржи до 29 милиграма кофеин.

5) Комбуха

Одредени брендови на комбуха користат чај со кофеин, кој може да содржи 8-15 милиграми кофеин во 250гр. од овој пијалок.

6) Орео колачи

Едно Орео колаче има 1.3 милиграми кафе.

Извор:  ИДИВИДИ
Објавена на 23.03.2020 14:10:20