Иако се мали, семињата се исклучително богати со хранливи состојки – здрави масти, протеин, влакна, витамини и минерали. Еве кои се најбогати со нив:
1) Чиа
Семето од чиа е богато со омега-3 масни киселини, влакна, антиоксиданси, калциум и железо, а воедно е и добар извор на растителен протеин – 4 грама во 2 големи лажици.
2) Семе од краставици
Ова семе содржи калциум, антиоксиданси картеноиди и флавоноиди.
3) Ленено семе
Лененото семе е одличен извор на алфа-линолеична киселина (ALA), односно омега-3, која го намалува ризикот од срцеви заболувања преку намалување на инфламацијата во организмот. Тоа е богато и со влакна кои заситуваат, промовираат здрава дигестија и го намалуваат нивото на холестеролот. Ова семе мора да се јаде мелено, бидејќи телото не може да го свари целото семе и хранливите состојки од него нема да бидат апсорбирани.
4) Семе од коноп
За разлика од повеќето растителни извори на протеини, семето од коноп ги има сите 9 есенцијални амино киселини, правејќи го комплетен извор на протеин, а содржи 10 грама протеин во 3 големи лажици.
5) Семки од тиква
Тие се богати со магнезиум и триптофан, го подобруваат спиењето и се одличен извор на протеин, здрави масти, манган, фосфор и железо.
6) Семки од сусам
Семките од сусам содржат калциум, бакар, манган, магнезиум и железо.
7) Семки од домат
Овие семки се богати со антиоксиданси и витамин Ц.